Hoe verloopt een consultatie?
Een osteopatische behandeling, hoe ziet dat eruit?
1. Het maken van een afspraak
Er wordt een afspraak gemaakt waarna u digitaal een vragenlijst ontvangt. Deze vragenlijst heeft als doel inzicht te verkrijgen in het ontstaan van uw klachten.
2. Het vraaggesprek
Aan de hand van de digitale vragenlijst worden eventueel aanvullende vragen gesteld om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van uw klacht.
3. Het osteopatisch bewegingsonderzoek
Er wordt een uitgebreid bewegingsonderzoek uitgevoerd door de osteopaat. Het gehele lichaam wordt onderzocht om aanwezige bewegingsverliezen in kaart te brengen. Dit gebeurt door observatie (er wordt gekeken naar uw houding), actief onderzoek (u voert een aantal bewegingen uit) en passief onderzoek (de osteopaat voert bewegingen uit om de beweeglijkheid van lichaamsonderdelen te onderzoeken).
4. Uitleg over bevindingen
U krijgt uitleg over de bevindingen van het uitgevoerde bewegingsonderzoek.
5. De behandeling
Gevonden bewegingsverliezen worden behandeld door de osteopaat door middel van rek- en ontspanningstechnieken, mobilisatie en/of manipulatie (alleen bij volwassenen).
6. Advies en de vervolgafspraak
Er worden, indien nodig, oefeningen en/of adviezen meegegeven. Na de behandeling is het raadzaam te wandelen (20-30 minuten) en genoeg water te drinken.
Het lichaam gaat hierna zelf aan de slag met herstel. Dit heeft tijd nodig, tussen verschillende behandelingen wordt hiervoor meestal 4-5 weken aangehouden.
In de eerste dagen na de eerste behandelingen kan er reactie zijn op de behandeling in vorm van moeheid, hoofdpijn of toename van andere klachten.